Achteraf bekeken was het druk weekje!

Je weet nooit wat er allemaal op je pad komt in deze branche, maar afgelopen week kwam er van alles langs. Vooral weer heel veel gepraat met mensen en erg veel uitleg gegeven via mail. Men blijkt nog steeds niet goed na te denken over het fenomeen “Konijn” en wat daar allemaal bij komt kijken, helaas staat er ontzettend veel onzin op internet waar mensen zich aan vast houden. Het uitleggen van zaken hieromtrent gaat dus heel vaak over wat mensen fout doen.

Ik probeer mensen ervan te doordringen dat ze naar wilde konijnen moeten kijken om te weten wat ze met hun tamme soortgenoot moeten aanvangen. Het algemene beeld dat men heeft van deze dieren moet totaal aangepast worden, konijnen zijn heel anders dan men vaak denkt, zo jammer!

Sinds kort is er een landelijke actie om hier verandering in te brengen, Happy Konijn! Brancheorganisatie Dibevo en de Dierenbescherming hebben in samenwerking met diverse Dierenspeciaalzaken besloten om het leven van konijnen te verbeteren. Onder andere door zoveel mogelijk informatie te geven over wat een konijn nodig heeft d.m.v. posters met tips, geen levende dieren meer te verkopen maar mensen naar een opvang te verwijzen en daarvoor samen te werken met de lokale opvangen. Wij werken daar natuurlijk graag aan mee.

Ook deze week weer de nodige konijnen geholpen met hun gebit, abces, gedrag etc. Ook was er al een konijn met myiasis, erg vroeg, maar zodra er vliegen zijn én een wond kan het gebeuren. Gelukkig waren we er snel bij toen ik een foto onder ogen kreeg van het dier, ik vroeg de eigenaar z.s.m. te komen en kon zo op tijd ingrijpen, pffff! Het dier verblijft nu even bij ons zodat we in de gaten kunnen houden hoe de genezing verloopt, deze mevrouw kon dat duidelijk niet zelf, en dat is vaak het probleem. Dierenartsen gaan er té vaak van uit dat mensen alles goed doen qua behandeling, maar het gezegde : “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, is bij konijnen maar vaak al te waar.

Ook andere problemen worden door mensen vaak niet goed aangepakt of opgemerkt, zoals van de week weer bleek toe er 2 konijnen werden afgestaan. Beide dieren hadden zoveel ingedroogde mest etc. rond staart en achterpoten plakken dat je het gewoon kon horen als ze door het hok bewogen, het leken wel stenen die aan hun haar hingen. Het heeft me een uur gekost dit los te knippen. Daarna zag je duidelijk de opluchting bij de dieren, ze konden zichzelf weer wassen op die plek!

Natuurlijk zijn er deze week ook weer konijnen herplaatst, dat is te lezen op onze facebookpagina!