Ziektes bij konijnen!

Hoe langer we met konijnen werken, hoe meer we leren over de aandoeningen, ziektes, infecties enzovoort! Maar wat is er veel veranderd de laatste decennia. Vroeger waren het vooral oormijt en trommelzucht waardoor een konijn getroffen werd, op vandaag weet je het niet meer. Er is zoveel waaraan de dieren kunnen lijden en het ergste is dat deze problemen steeds weer anders naar buiten treden. Neem alleen al E- Cuniculi, een parasiet die problemen veroorzaakt in de hersenen, maar deze problemen kunnen zich op zó veel verschillende manieren uitten dat je vaak niet direct aan E.C. denkt. Ook RHD is een onduidelijke ziekte. Het is niet meer zo dat de dieren plotseling doodgaan, dat kan soms even duren en dus denkt men aan iets geheel anders. Ook RHD2, de NIEUWE variant op RHD, is onduidelijk wat klachten betreft. We kunnen wel vaccineren hiertegen, maar dat helpt niet altijd heel erg lang, een half jaar meestal, soms een jaar. Maar moeten we wel tegen alles een vaccinatie laten geven? Is dat wel goed voor de dieren en veranderd de ziekte hierdoor van uitingsvorm?

Het is steeds weer afwachten wat er gebeurt met een ziek konijn als je geen duidelijke oorzaak kan vinden, zoals wij van de week weer hebben meegemaakt. Een aantal jongere konijnen waren plots totaal verlamd, zomaar uit het niets. Geen enkele andere klacht, alleen bewegingsloos liggen alsof ze een verdoving hadden gekregen. Zó vreemd!! Ook de dierenarts kon er niks van maken. Om toch iets te proberen zijn we gestart, i.o.m. de dierenarts, met een Fenbendropskuur tegen E.C, hebben de getroffen dieren én hun nestgenoten een Vitamine-injectie gehad en voor de zekerheid, de zieken een anti- bioticum. We hebben helaas drie van de vier zieke dieren niet kunnen helpen zij gingen dood, maar toen ik vanochtend met angst in mijn hart de opvang binnenging waren er geen nieuwe slachtoffers en bleek het verlamde 4e konijn weer gewoon zijn gang te kunnen gaan, alsof er niets was gebeurd!!

We gaan door met de fenbendropsdruppels gedurende 2 weken en het zieke dier krijgt nog een aantal dagen anti-bioticum, maar wat er nou precies aan de hand is weten we niet zeker.

Ik heb intussen wel een theorie die ik later met jullie zal delen als we een paar weken verder zijn, eerst maar eens afwachten hoe dit gaat aflopen…..